OP STAP MET JAN DOOR ‘SOCIAAL PARADIJS’ (DELFT)

Op aanvraag leidt schrijver Jan  van der Mast je graag rond door het  Agnetapark (Delft), het tuindorp dat Jacques van Marken in 1882 voor zijn Gistarbeiders oprichtte en als verzorgingsstaat functioneerde. Het Agnetapark is de eerste fabriekskolonie in Nederland (Stork, Philips, Bata volgden veel later) en staat op de TOP 100-lijst van Nederlandse rijksmonumenten.

Jan draagt prachtige gedichten voor van Jacques. van Marken, leest fragmenten van diens ‘geheime dagboek’ en vertelt hoe de Gistrepubliek (400 inwoners) eind 19e eeuw functioneerde. Het directie-echtpaar woonde 20 jaar lang tussen hun arbeiders, regeerden er als vorsten. Van Marken vierde zijn verjaardag op 30 juli als Gemeenschapsdag, waar 12.000 bezoekers op afkwamen.

Lengte literaire wandeling: 2 uur, maar kan uiteraard op ‘maat’. Het leukste is om eerst een beeldpresentatie te zien en daarna door het park te wandelen.

Reacties:

‘Schrijver Jan van der Mast leidde ons rond door het Delftse Agnetapark en vertelde over het wonderlijke (dubbel)leven van de eerste MVO-ondernemer van Nederland. Fascinerend wat deze man allemaal gedaan heeft om het levensgeluk van zijn arbeiders te vergroten en hoe hij nadacht om Arbeid & Kapitaal met elkaar te verzoenen. Jan kwam met prachtige citaten, en droeg uiterst bevlogen gedichten voor. Echt een aanrader wie meer wil weten over sociaal ondernemerschap. We kijken uit naar de biografie over Van Marken die bij ons – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – zal verschijnen.’ – Boudewijn Poelmann & Annemiek Hoogenboom (CEO & directie Novamedia BV)

‘Het was een genoegen U aan de praat te zien. De meesten van ons hadden misschien – zijnde immers verbondenen ooit aan de (TU) Delft – wel eens iets gehoord van De Gist en van Marken, maar wisten niet waar de klepel hangt. U gaf op boeiende wijze een inderdaad wetenswaardig verhaal. De visualisatie was ook uitstekend.’  – Hans Dirken, industrieel ontwerper, oud rector magnificus TU Delft.

‘We hebben het als heel interessant en prettig ervaren. Het was een mooie afwisseling van zien en horen. Bedankt voor je goede uitleg! Ook de buitenlandse gasten waren zeer enthousiast.’ – Elke Kroft (Advier)

‘In de aanloop naar het verschijnen van zijn Boek over Agneta heb ik zelf ervaren dat Jan van der Mast een bevlogen verteller is, bijvoorbeeld tijdens een van zijn wandelingen door het Agnetapark met belangstellenden. Hij reconstrueert Delftse geschiedenis en restaureert die waar nodig. Gedegen research combineert hij met geloofwaardige invulling van hiaten, neergeschreven met een lichte en vlotte pen.
Zijn onderwerpen, Jacques en Agneta van Marken en de Gist&Spritus Fabriek, fascineren en liggen ons na aan het hart. Om die reden hebben wij Jan van der Mast dan ook uitgenodigd om te spreken over zijn boek tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van gepensioneerden van het bedrijf. En, ook daar wist Jan de juiste snaar te raken, met veel anekdotes en humor. De reacties waren zo overweldigend en positief dat wij Jan bij een volgend boek zeker weer zullen vragen om ons deelgenoot maken van een boeiend stukje geschiedenis.
– Frank Teeuwisse, directeur DSM Delft